top of page

Vereniging ROeTSJ zoekt nieuwe begeleiding

ROeTSJ is een vereniging van jonge mensen met en zonder beperkingen die samen leuke activiteiten doen. Het is een inclusieve organisatie. Dat wil zeggen dat leden samen zorg dragen voor elkaar. “Toch is het belangrijk dat er mensen verantwoordelijkheid dragen om alles in goede banen te leiden.”, zegt Pieter Vanaenroyde.

Pieter is een van de leden. Hij heeft autisme. Anders dan de meeste mensen denken, is Pieter supersociaal en extraver. Hij spreekt iedereen vriendelijk aan en is een echte woordvoerder voor Roetsj.

Wat is ROeTSJ ?

ROeTSJ is een vereniging uit het Leuvense voor jongeren met en zonder beperking. ROeTSJ werkt onder de vleugels van Kando, wat de vroegere KVG Vlaams-Brabant was. De werking van ROeTSJ wordt volledig door vrijwilligers gedragen.

We organiseren met ROeTSJ verschillende soorten activiteiten. Soms is dat een wandeling of een sport & spel-dag, een toneel of een avondje uit of helpen in een natuurreservaat. Meestal zijn dat halve dagen. Het praat-en danscafé is altijd een succes. Het café is voor iedereen open op de eerste zaterdag van de maand. Er wordt veel gedanst, gebabbeld en spelletje gespeeld. Door de corona is dit nu wel veel minder.

We gaan ook jaarlijks op weekend, gewoonlijk in de lente en ook een week op kamp, meestal in de eerste week van de grote vakantie. De kampplaatsen of tenten zijn natuurlijk aangepast aan de noden van de leden die meegaan.

Begeleiding

In een vereniging waar mensen met heel verschillende soorten beperkingen samen zitten, is een goede begeleiding essentieel. Bij ROeTSJ zet iedereen zich vrijwillig is. Iedereen draagt naar eigen kunnen zorg voor iedereen, maar ook de moeilijkere zaken zoals de organisatorische of logistieke functies worden volledig vrijwillig opgenomen.

We proberen steeds om een evenwicht te behouden tussen de noden van de leden. We kiezen er voor om zowel mensen met een lichte als zowel mensen met een zware beperking in de groep te op te nemen en hen ook volledig te ondersteunen waar het nodig is. ROeTSJ wil een organisatie zijn die hulp biedt aan wie dat nodig heeft.

Iedereen kan dus komen en doen wat hij of zij graag en goed doet. Je kan gewoon meedoen of je mag een activiteit zelf voorbereiden, je mag knutselen of je kan ook kiezen voor het bijhouden van boekhouding, je kunt ook de gasten begeleiden of gewoon hier en daar een handje te helpen. Voor ieder wat wils. Het doel van ROeTSJ blijft: Je komt omdat je er zin in hebt! Dat maakt dus ook dat je, als deelnemer zonder beperking (aka begeleiding) niet steeds in een organiserende of zorgende rol staat, maar ook gewoon kan meegenieten van de activiteiten.

Nu is het probleem dat het evenwicht er de laatste tijd wat uitgegroeid is. Kindjes, jobs, corona ... en weinig nieuw volk. We zoeken dus nieuwe begeleiding om de activiteiten op dezelfde, aangename manier te kunnen verderzetten.

Wat zijn de voordelen van bij ROeTSj te komen?

Zoals in vele jeugdbewegingen leer je samenleven met anderen, met de nodige verschillen. Je leert er verantwoordelijk zijn voor activiteiten en voor elkaar. Gaandeweg doe je ook ervaring op met verschillende mensen en hun specifieke, unieke beperkingen.

Onze ROeTSJ-groep is zeer gevarieerd en samengesteld uit mensen met en zonder fysieke en/of mentale beperking van verschillende niveaus. Momenteel hebben we in de groep geen mensen met een diep verstandelijke beperking of met een louter fysieke beperking. Wel zijn er, bijvoorbeeld, jongeren met autisme, jongeren in rolstoel die al dan niet nog veel bewegingsmogelijkheden hebben, mensen met Syndroom van Down, en allerhande fijne en minder fijne verschillen. Er heerst weinig taboe op handicap en je kan er dus ook vrij eenvoudig en nuchter over vragen.

Je leert elkaar gaandeweg kennen dus we verwachten geen experten in orthopedagogiek. Het is ook niet ons doel om opvoeder of logopedist te spelen. We zijn er 'enkel' om samen een leuke tijd te beleven.

20 jaar

In 2022, dit jaar bestaat ROeTSJ 20 jaar! Twintig jaar geleden heeft namelijk een groepje plezanterikken met wat vrienden gedacht dat het fijn zou zijn om een inclusieve activiteiten-groep te organiseren: activiteiten aanbieden voor mensen met een beperking.

Ze zijn klein begonnen maar al snel met meer volk en meer ambitie. Voor wie Wild in’t park in Herent kent, bijvoorbeeld, dat is begonnen als ROeTSj-Rock. Een van de pijlers blijft daar trouwens de toegankelijkheid. Zeer veel vrijwilligers hebben zich reeds in deze 20 jaar ingezet voor Roetsj. Nu is de vraag of wij nog langer als 20 jaar zullen kunnen bestaan… Wij hebben dringend nood aan een nieuwe wind van begeleiding om mee onze activiteiten te kunnen laten doorgaan.

Contactgegevens

Wil je graag meer lezen? Wil je graag eens een volgende activiteit meevolgen? Ga dan zeker naar onze website: www.roetsj.org.

Ben je geïnteresseerd om vrijwilliger te worden bij ons, dan mag je steeds mailen naar het volgende e-mailadres roetsj.begeleiding@gmail.com of bellen naar: Sophie Tollenaere, 0485/515830 of Rebecca Taillieu 0499/104108.

Hopelijk tot snel!

bottom of page